PERBAHASAN LANGSUNG DARI PARLIMEN MALAYSIA

04 June 2008

Kisah Nurul Izzah, Bicara Hati Anwar IbrahimBy Anwar Ibrahim

Mengatur temu janji dengan lelaki yang dikagumi ramai ini bukanlah sesuatu yang mudah. Memahami jadualnya yang ketat, kami sekadar mencuba. Meletakkan sedikit harapan untuk dikongsi ceritanya bersama pembaca NONA. Awal-awal lagi, kami sudah ketepikan cerita tentang politik. Bukan itu yang kami inginkan. Cukuplah apa yang dipaparkan di dada-dada akhbar, televisyen dan halaman blog.

Kami sememangnya mahu keluar dari belenggu kisah begitu. Kami mahu mendekati cerita hatinya tentang anak-anak dan keluarga. Tentang puteri sulungnya yang berwajah lembut itu. Ya, sememangnya bukan mudah untuk mencari ruang dan waktu untuk kedua-duanya; Datuk Seri Anwar dan Nurul Izzah untuk ditemu bual serentak.

Kala persetujuan diberi, kami benar-benar gembira. Biarpun masa diberikan cuma seketika ia sesungguhnya penuh makna buat Majalah Nona sempena Edisi Khas Lelaki. Lalu kami meminta ingin merakamkan gambarnya dalam pakaian moden. Sut dan tali leher. Sekadar meminta dan tidak mengharapkan lebih kerana sudah dimaklumkan awal-awal tentang jadualnya pada hari itu apa lagi hari itu hari Jumaat.

Begitu juga dengan Nurul Izzah. Kami juga dimaklumkan tentang jadualnya selepas itu. Punya acara rasmi di Bangsar. Kesibukan yang mencengkam, ditambah ketiadaan privasi lantaran didampingi pembantu setiap hari, apakah mereka punya masa untuk diri dan keluarga? Pagi itu juga ramai tetamu menanti giliran untuk bertemu mereka.

Apa pun kami berbesar hati apabila Izzah memberitahu betapa kami bertuah kerana papanya mahu ditemu ramah bersama. “Bukan mudah memujuk papa,” ujarnya sambil tersenyum. Ya kami berterima kasih kerana masa yang diluangkan. Dan Izzah juga memberitahu setiap hari Jumaat, Datuk Seri Anwar akan mengenakan baju Melayu.

“Cubalah tanya, kalau-kalau papa mahu,” beritahunya lagi tidak mahu menghampakan kami. Ya benarlah kata Izzah. Dia lebih memahami papanya. Apabila Datuk Seri Anwar menolak, kami sudah bersedia menerimanya.

Sambil menunggu Datuk Seri Anwar bertemu tetamunya, kami berbual dahulu bersama Nurul Izzah. Sebagai anak sulung dalam keluarga, Izzah akui tugas dan tanggungjawab yang digalas oleh beliau sungguh mencabar. Dugaan paling hebat diterimanya sewaktu bapa di penjara. Kejadian malam 2 September menjadi lipatan sejarah buat beliau sekeluarga.

“Saat itu papa hanya sempat berpesan agar menjaga ibu dan adik-adik dan sentiasa menjaga hubungan yang erat dalam keluarga. Kata-kata papa menjadi pegangan saya. Ia sentiasa tersemat di hati dan menjadi pendorong semangat untuk saya dan keluarga meneruskan kehidupan, biarpun jauh di sudut hati berbuku rasa sedih dan rindu pada papa, namun saya perlu kuat. Kekuatan saya akan menjadi kekuatan buat kami sekeluarga,” akui Izzah dengan nada sayu.

Ikuti paparan istimewa ini sempena Edisi Khas Lelaki di dalam NONA keluaran Jun 2008.

TIADA BUKTI KHIR TOYO, EXCO PERNAH ISYTIHAR HARTA


Oleh Bernama

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat mendakwa tidak menemui sebarang dokumen membuktikan bekas Menteri Besar dan anggota Exconya pernah mengisytiharkan aset masing-masing.

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, pihaknya tidak menemui apa-apa perisytiharan harta dibuat oleh bekas Menter Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dan barisan Exconya di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri.

"Tiada bukti terdapat rekod-rekod di pejabat Menteri Besar dan SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) ataupun di pejabat undang-undang negeri, yang dapat mengesahkan perisytiharan harta oleh Menteri Besar dan anggota-anggota Exco pernah dibuat.

"Kami hanya dimaklumkan sepucuk surat telah dihantar oleh ketua setiausaha Menteri Besar bertarikh Disember 1999 dan September 2000, memaklumkan anggota Exco dan ahli-ahli Dewan Undangan supaya mengisytiharkan aset masing-masing.

"Bagaimanapun tiada borang dikemukakan kepada Pejabat Menteri Besar," kata beliau di sini semalam selepas sidang Dewan Undangan Negeri Selangor.

Jelas beliau, kesemua dokumen perlu dikemukakan dan difailkan dengan teratur sebelum dimusnahkan.

Malah, tindakan memusnahkan fail juga memerlukan kelulusan Jabatan Arkib Negara.

Kata beliau, kerajaan negeri menggunakan Borang APK 104 iaitu borang yang digunakan bagi tujuan perisytiharan aset oleh ahli-ahli Parlimen.

"Kami terpaksa menggunakan borang ini kerana tiada sampel berhubung perisytiharan (aset) daripada kerajaan terdahulu, yang boleh kami gunakan.

"Kami telah cuba mendapatkan bantuan daripada Parlimen dan Badan Pencegah Rasuah tetapi belum memperoleh bantuan diperlukan.

"Bagaimanapun kini kami telah mengisi borang dan dikemukakan kepada firma perakaunan Ernst & Young bagi tujuan audit sebelum diumumkan kepada orang ramai," katanya.

Kata Khalid, Borang APK 104 tidak memerlukan mereka mengisytiharkan aset kanak-kanak bahawa 21 tahun.

Mohamad Khir pula berkata, kesemua borang perisytiharan aset ketika tempoh kepimpinannya telah dikemukakan terus kepada Perdana Menteri dan Ketua Setiausaha Negara dan ia dilakukan setiap tahun.

"Kami telah menghantar borang-borang berkenaan kepada Kerajaan Persekutuan kerana mereka adalah ketua kami dan itu sebabnya borang berkenaan tiada di sini (pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri).

"Kami menggunakan borang biasa, yang disediakan kepada kakitangan kerajaan memandangkan kami semua termasuk Menteri Besar dan Exco merupakan kakitangan awam.

"Saya tidak tahu mengenai kerajaan negeri semasa," kata beliau dan menambah, sebagai kakitangan awam mereka juga perlu mengisytiharkan aset anggota keluarga mereka termasuk anak

KeADILan Pahang hantar memorandum bantahan kepada SPR


• SUARA KEADILAN
KeADILan negeri Pahang menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) membantah tindakan suruhanjaya itu membatalkan penggunaan dakwat kekal di pejabat SPR negeri 5 Mac lalu.

Penyerahan memorandum itu diketuai calon Parlimen Kuantan Fuziah Salleh bersama-sama 100 ahli KeADILan termasuk calon Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail, calon Semambu Nancy Kong dan calon Teruntum Siew Fook Chan.

Memorandum diserahkan kepada Penolong Pegawai Pilihanraya Negeri, Zain Mokhsar Ahmad.

Fuziah dalam kenyataan beliau berkata tujuan utama penyerahan memorandum itu adalah untuk menuntut penjelasan dari SPR berhbung beberapa perkara yang meragukan selepas semakan dibuat dalam senarai daftar pemilih terbaru.

“Antara kekeliruan yang kami kesan ialah pertindihan nama dan nombor kad pengenalan yang tercatat dalam senarai daftar pemilih untuk undi pos dan proses undi biasa,” katanya.

Selain itu, tambah Fuziah lagi, proses pembuangan undi pos diadakan tanpa mengikut prosedur wajib seperti yang digariskan dalam Prosedur 9 SPR.

“Paling mengejutkan kami, proses undi pos di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Tanjung Gelam semalam diawalkan daripada jadual asal tanpa pengawasan daripada Pegawai Pengurus atau Pemerhati Pilihanraya. Manakala, undi pos di Pasukan Gerakan Am (PGA) Kem Bukit Galing pula tiada senarai pemilih berdaftar dibekalkan kepada kami untuk tujuan rujukan,” katanya.

Mengulas isu yang sama, calon KeADILan Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail meminta SPR menjalankan tugas dengan lebih telus bagi mengelakkan krisis kepercayaan di kalangan rakyat sehingga membuatkan mereka tidak lagi berminat untuk keluar membuang undi.

“Ini penting. Sebagai sebuah suruhanjaya yang dipertanggungjawab dalam menentukan proses demokrasi berjalan lancar tanpa perkara-perkara berbangkit seperti ini, SPR sepatutnya peka dalam menjalankan tugas mereka. Bukannya hanya bertindak selepas menerima permintaan atau memorandum daripada kami,” katanya.

Selepas penyerahan memorandum itu, Zain Mokhsar berkata berkata beliau akan membawa isu ini ke pemerhatian pihak atasan untuk diteliti dan satu kenyataan rasmi akan dibuat dalam masa terdekat.